VUODET 2018-2019: ROLLER DERBYN ALOITTAMINEN ALAIKÄISENÄ JA TÄYSI-IKÄISTYMINEN DERBYN KESKELLÄ

DRRD täyttää 10 vuotta vuonna 2020! Tämä artikkeli on osa DRRD:n historia -juttusarjaa, jossa käydään läpi seuran moninaisia vaiheita sen kymmenvuotisen historian aikana.

Vuonna 2018 DRRD:n B-joukkue B-ajs saatiin taas kasaan hetken tauon jälkeen. DRRD pelasi ja scrimmasi tuttuun tapaan ympäri Suomea ja seuran molemmat joukkueet pelasivat myös Tanskassa ja Ruotsissa. B-ajsit veivät voiton Best Hits -tapahtumassa!

Vuonna 2019 molemmat joukkueet kävivät pelireissulla Ruotsissa ja Föri Fightersit aina Espanjassa saakka. Vuoteen kuului myös kaksi alkeiskurssia, Föri Fightersien SM-pronssin voitto, Best Hits -tapahtuman isännöinti ja varainkeruuta muun muassa talkootöiden kautta.

Vuoden 2018 keväällä DRRD:n alkeiskurssille osallistui silloin 16-vuotias Nella-Kaneli Hautala. Roller derby oli Nella-Kanelille tuttua parin kaverin kautta, mutta henkilökohtaisella tasolla kiinnostus syttyi vitkastelun kautta. Ruotsin kokeeseen lukeminen ei kiinnostanut, joten Nella-Kaneli päätyi kompromissiin: sarjakuvan lukemiseen ruotsiksi. Sarjakuvaksi valikoitui Victoria Jamiesonin Roller Girl (ruotsinkielinen käännös löytyy myös nimellä Roller Girl). Sen innoittamana Nella-Kaneli päätyi kokeilemaan roller derbyä DRRD:n open skate -tapahtumassa ja vaikutuksen tekivät lajin lisäksi seuran arvot.

Roller derby onkin mielenkiintoinen laji siksi, että suuri osa pelaajista aloittaa lajin vasta aikuisiällä. Vielä muutamaa vuotta aiemmin DRRD:n ikäraja roller derbyn aloittamiselle oli 18 vuotta, ja alaikäiset olivat Nella-Kanelin pelatessa enemmän poikkeus kuin sääntö. Nykyään DRRD:ssä harrastuksen aloittaminen on mahdollista 16-vuotiaana. Samaan aikaan Nella-Kanelin kanssa alkeiskurssilla oli myös toinen alaikäinen, joten ikä ei tuntunut merkittävältä.

Can Eliminate -pelaajakuva vuodelta 2018. Kuva: Maija Kurki

”Oli kuitenkin tietyllä tavalla kulttuurishokki olla yhtäkkiä yhteisössä, jossa suurin osa on useamman vuoden vanhempia, työssäkäyviä aikuisia, joilla elämä tuntui olevan hallussa. 16-vuotiaana on vielä tosi teini ja kaikkiin ihmisiin liittyi tietynlainen mystiikka heidän ollessa itseä vanhempia”, Nella-Kaneli kertoo.

Haastavaa Nella-Kanelille alaikäisenä pelaamisessa oli se, että alaikäisyys unohdettiin, sillä ikärajoja ei ollut totuttu huomioimaan. Nella-Kaneli toteaa, että derbyyn kuuluu tietynlainen kaljanjuontikulttuuri. Pelin jälkeen mennään kaljalle, kokoukset pidetään baareissa ja Nella-Kanelin aloittaessa vuosittainen gaala oli totuttu pitämään baarissa.

Nella-Kaneli ei osannut odottaa sitä, miten yhteisöllistä derby on. Yllättävää oli, kuinka suuressa roolissa harrastusporukka on, eikä Nella-Kanelilla ollut muita kokemuksia samanlaisesta ryhmäytymisestä. Nella-Kanelilla oli myös muita harrastusmenoja alkeiskurssin kanssa päällekkäin, mutta hän koki DRRD:n ilmapiirin niin lämpimäksi ja hyväksyväksi, että muut harrastukset jäivät heteronormatiivisen ilmapiirinsä kanssa toissijaisiksi, vaikka harrastus itsessään olikin mielekästä.

DRRD on Do It Yourself -seura, jonka vuoksi tekemistä riittää. Nella-Kaneli oli myös keskimääräistä aktiivisempi seurassa urheilun lisäksi, ja oli mukana niin mediaan, alkeiskurssin vetämiseen kuin kotipelien järjestämiseen liittyvissä asioissa. Nella-Kaneli kokee, että seurassa saa myös tunnustusta tekemistään asioista ja hänet palkittiinkin sen ansiosta vuoden 2019 gaalassa. Hän myös mainitsee, ettei tarvitse yrittää olla parempi tai tehdä enemmän sen takia, että on nuorempi kuin muut. Nella-Kaneli huomasi itse yrittävänsä tarpeettomasti kompensoida ikäänsä tekemällä enemmän. Hän oli myös pitkään seuran nuorin ja uusin pelaaja.

Täysi-ikäisyyden myötä Nella-Kaneli koki henkilökohtaisen dynamiikan muuttuvan ja oman epävarmuuden vähenevän. Aiemmin hän koki epävarmuutta iästään, kun kaikki muut olivat niin paljon vanhempia ja välillä häntä nolotti kertoa alaikäisyydestään. Täysi-ikäisenä ei tarvinnut enää miettiä ikää tapahtumissa tai muistuttaa ketään siitä.

Nella-Kanelin 18-vuotissyntymäpäivänä heinäkuussa 2019 hän ja muutama DRRD:n pelaaja kävivät luovuttamassa verta.

Nella-Kanelin mieleenpainuvin kokemus DRRD:ssä oli turnauspäivä Kupittaan urheiluhallilla, jossa hän oli ensimmäistä kertaa tapahtumasta päävastuussa. Nella-Kaneli ei itse pelannut, vaan hoiti tapahtuman järjestämisen. Hän muistelee tapahtuman järjestämisen olleen uskomatonta, ja se sai hänet innostumaan tapahtumista yleisesti.

”Piti soitella ympäriinsä, olla vastuussa avaimista, hoitaa opaskyltit paikalleen ja huolehtia juoksevista asioista”, Nella-Kaneli muistelee.

Sydäntä lämmittää, kun Nella-Kaneli kertoo saaneensa DRRD:stä urheilun lisäksi perheen. Nella-Kaneli kannustaa alaikäisiä kokeilemaan lajia ja kuvailee harrastusta kasvattavaksi kokemukseksi. Hän haluaa myös muistuttaa, ettei kannata olla huolissaan alaikäisyydestään. Muut ihmiset kyllä ymmärtävät.

Nella-Kaneli Hautala pelasi DRRD:ssä keväästä 2018 vuoden 2020 elokuuhun saakka numerolla ja nimellä #24 Can Eliminate. Opiskelujen myötä hän muutti Helsinkiin, ja nyt 19-vuotias Nella-Kaneli pelaa samalla nimellä ja numerolla Kallio Rolling Rainbow -seurassa, Kallion B-joukkueessa Kinapori Fistfunkers.