Toimitsijat

Yksikään roller derby -peli ei käynnisty ilman toimitsijoiden ja tuomareiden panosta! Toimitsijoiden (non-skating officials) tehtäviä ovat mm. pisteidenlasku, rangaistusten kellottaminen, kentällisten ja rangaistusten kirjaaminen sekä pelikellon operointi. Tehtäviä on siis laidasta laitaan, helppoja ja haastavia! Tuomarit liikkuvat luistellen ja käyttävät samoja suojia kuin pelaajatkin hammassuojia lukuunottamatta. Tuomareiden tehtävänä on varmistaa pelaajien turvallisuus, kommunikoida joukkueen keräämät pisteet pisteidenlaskijoille ja seurata yleisesti sääntöjen noudattamista. Rikkeen tehnyt pelaaja lähetetään suorittamaan rangaistusta jäähyaitioon.

Toimitsijayhteisössä on hyvä meininki, ja uudet tyypit otetaan suurella innolla vastaan! Toimitseminen ja tuomarointi sopii kenelle tahansa lajista innostuneelle. Tuomarin roolissa tarkka sääntotuntemus on tärkeää, mutta sekin kehittyy yhdessä tekemällä. Pelkästään sääntöjä lukemalla ei tule hyväksi tuomariksi, vaan taidot kehittyvät pikkuhiljaa yrityksen ja erehdyksen kautta. Kokemuksen kartuttua toimitsijana ja tuomarina voi myös kiertää toimitsemassa pelejä ja turnauksia halutessaan vaikka ympäri maailman. Lajissamme ei tällä hetkellä ole tapana maksaa toimitsijoille ja tuomareille palkkioita, mutta matkakuluja korvataan ja ottelun järjestävä seura vastaa lähes poikkeuksetta toimitsijaporukan muonituksesta ja kahvituksesta.

Kiinnostuitko? Mahtavaa! Toimitsijan uran voit aloittaa vaikka saman tien. Koulutamme uusia, innokkaita toimitsijoita seuramme sisäisissä harjoituspeleissä, joita pelaamme yleensä joka maanantai harjoitusvuorollamme. Seurojen välisiin harjoituspeleihin otetaan myös mukaan hyvinkin kokemattomia toimitsijoita, sillä tekemällä oppii! Tuomariksi puolestaan pääsee alkeiskurssin kautta, sillä tuomari tarvitsee hyvät luistelutaidot. Vaikka tuomaria ei tietenkään saa taklata eikä tuomari itsekään taklaa ketään, on tuomarin myös pystyttävä ottamaan vastaan hieman kontaktia, sillä toisinaan pelin tiimellyksessä pelaajat saattavat osua tuomariin vahingossa. Alkeiskurssin aikana ja sen jälkeen pääset tutustumaan myös lajin sääntöihin tarkemmin ja voit aloittaa itse tuomarityöskentelyyn tutustumisen harjoituspeleissä. Sydämellisesti tervetuloa mukaan!

Ota yhteyttä: officials@dirtyriverrollerderby.com