Roller derbyssä kaksi joukkuetta kilpailee toisiaan vastaan ovaalinmuotoisella radalla vastapäivään luistellen. Pelaajat luistelevat nelirenkaisilla quad-luistimilla. Pelin voittaa se joukkue, joka onnistuu tekemään ottelun aikana enemmän pisteitä kuin vastustaja. Kummastakin joukkueesta on kerrallaan radalla viisi pelaajaa: yksi pisteidentekijä eli jammeri ja neljä puolustavaa pelaajaa eli blokkeria. Jammeri kerää pisteitä ohittamalla vastapuolen blokkereita radalla. Blokkereiden tehtävä on estää vastapuolen jammeria etenemästä ja samalla auttaa omaa jammeria ohittamaan vastustajia.
Roller derby on täyskontaktilaji, jonka juuret ovat 1920-luvun Yhdysvalloissa. Nykymuotoinen laji on lähtöisin Austinista, Texasista. Laji sai alkunsa vuonna 2001, ja siitä on sittemmin tullut yksi maailman nopeimmin kasvavista naisten urheilulajeista. Lajia harrastaa yli 100 000 luistelijaa ympäri maailman, tuhansissa seuroissa yli 50 maassa. Suomessa seuroja on parisenkymmentä Rovaniemeltä Porvooseen ja Vaasasta Kuopioon
Ottelu
Roller derby -ottelu koostuu kahdesta 30 minuutin erästä. Erät puolestaan koostuvat pienemmistä, enintään kaksi minuuttia kestävistä jameista. Voi ajatella, että jami on ikään kuin yksi vaihto, jonka pelaa yksi kentällinen. Seuraavaan jamiin vaihdetaan tuoreet pelaajat radalle. Jamien välissä pelaajien vaihtamiseen on aikaa 30 sekuntia.
Joukkueet
Joukkueen kokoonpanossa saa olla enintään 15 pelaajaa. Kerrallaan radalla saa olla enintään viisi pelaajaa. Täysi kentällinen koostuu neljästä blokkerista ja yhdestä jammerista. Jammeri on ainoa pelaaja, joka voi tehdä pisteitä joukkueelleen. Yksi blokkereista puolestaan voi toimia pivot-blokkerina eli pivottina, jolloin jammerin on mahdollista siirtää jammerin status eli mahdollisuus tehdä pisteitä kyseiselle pelaajalle. Jammeri käyttää tähtikuvioista kypäränsuojusta ja pivotti raidallista kypäränsuojusta. Muilla pelaajilla ei ole kypäränsuojuksia.
Pelin kulku
Jammeri saa pisteitä ohittamalla vastapuolen blokkereita. Ohitus lasketaan tapahtuneeksi, kun jammerin lantio on ohittanut radalla blokkerin lantion. Pisteitä kertyy vain, jos ohitus tapahtuu rajojen sisällä ja sääntöjä rikkomatta. Blokkereiden tehtävänä on samanaikaisesti auttaa omaa jammeria pääsemään vastapuolen blokkereiden ohi ja estää vastapuolen jammeria pääsemästä itsensä ohi. Blokkerit voivat esimerkiksi taklata vastapuolen blokkereita pois jammerin tieltä ja muodostaa yhdessä erilaisia muodostelmia eli seiniä, joilla he pyrkivät estämään vastapuolen jammerin etenemistä.
Kun pilli soi ja pelaajat lähtevät liikkeelle, jammerit ovat ensimmäisellä kierroksella, ns. initial passilla. Tällä kierroksella ei vielä saa pisteitä, vaan ensimmäisenä kaikki muut pelaajat sääntöjen mukaisesti ohittanut jammeri saa itselleen liidin. Liidi on taktisesti tärkeä, sillä liidin saanut jammeri voi lopettaa käynnissä olevan jamin milloin tahansa koskettamalla toistuvasti lanteitaan. Toisella ja sitä seuraavilla kierroksilla jammeri saa jokaisesta ohitetusta vastapuolen blokkerista yhden pisteen. Tyypillisesti ensimmäisenä läpi päässyt ja liidin saanut jammeri pääsee myös pistekierrokselle ensimmäisenä ja voi esimerkiksi lopettaa jamin kerättyään pisteitä, ennen kuin vastapuolen jammeri ehtii pistekierrokselle. Näin joukkue pystyy estämään toista joukkuetta saamasta pisteitä.
Jamin alussa jammerit aloittavat radalla jammeriviivan takaa ja blokkerit jammereiden edestä, jammeriviivan ja pivottiviivan välistä. Jami vihelletään käyntiin yhdellä pillinvihellyksellä ja se päättyy neljän lyhyen vihellyksen sarjaan, joka toistetaan kolmesti. Jami päättyy, kun liidin saanut jammeri koskettaa toistuvasti lanteitaan tai viimeistään silloin, kun kaksi minuuttia on kulunut. Jami voidaan myös viheltää poikki, jos joukkueella ei esimerkiksi ole radalla jammeria jamin alkaessa. Tästä seuraa joukkueelle rangaistus.
Pakka
Molempien joukkueiden blokkerit yhdessä muodostavat pelaajarykelmän, jota nimitetään pakaksi. Pakka on se rykelmä pelaajia, jossa on suurin määrä pystyssä ja radan rajojen sisäpuolella olevia pelaajia molemmista joukkueista enintään kolmen metrin etäisyydellä toisistaan. Jos syntyy tilanne, että tällaista rykelmää ei ole (kaikki joukkueen A blokkerit ovat yli kolmen metrin päässä joukkueen B blokkereista), tuomari huutaa “no pack”. Silloin blokkereiden on välittömästi muodostettava pakka eli tilanteen mukaan jarrutettava tai kiihdytettävä päästäkseen lähemmäs toisiaan. No pack -tilanteessa blokkerit eivät saa vaikuttaa pelin kulkuun eli esimerkiksi taklata jammeria. Niin kauan kuin pakka on muodostuneena, blokkerit voivat vapaasti puolustaa ja hyökätä. Kauimmaisin pelaaja pakkaan nähden voi edetä kuuden metrin päähän viimeisestä pakkapelaajasta. Jammerit eivät kuulu pakkaan ja voivat taklata toisiaan missä kohtaa rataa tahansa.
Rangaistukset
Jos pelaaja saa rangaistuksen, hänen on mentävä jäähyaitioon istumaan 30 sekunnin rangaistus rikkeestään. Rikkeitä ovat oman joukkueen aseman parantaminen esimerkiksi ohittamalla toisia pelaajia oikaisemalla radan ulkopuolelta, vastustajaan tarttuminen käsillä tai estäminen kyynärvarrella tai kyynärpäällä, taklaaminen kielletylle alueelle (päähän, selkään tai reiden puolivälin alapuolelle), taklaaminen kiellettyä aluetta (päätä, käsiä, kyynärpäitä tai jalkoja) käyttäen, jammerin taklaaminen kontaktialueen ulkopuolella (yli 6 metrin päässä pakkapelaajista), kontaktin ottaminen radan ulkopuolella sekä taklaaminen pysähdyksissä tai myötäpäivään luistellessa. Jos pelaaja ei siirry jäähyaitioon rangaistuksen saatuaan, tuomari voi antaa hänelle tästä lisärangaistuksen. Pelaaja, joka saa yhdessä pelissä 7 rangaistusta, joutuu jättämään pelin kesken. Päätuomari voi myös ajaa pelaajan ulos yksittäisestä törkeästä rikkeestä.
Toimitsijat ja tuomarit
Roller derby -pelin mahdollistaa joukko toimitsijoita (NSO:t, non-skating officials) ja tuomareita. Tuomareita pelissä on yhteensä seitsemän, ja he luistelevat sekä radan sisä- että ulkopuolella. Molemmilla jammereilla on oma ns. jammerituomari, joka seuraa omaa jammeriaan ja viestii tämän tekemät pisteet pisteitä laskevalle toimitsijalle. Muut tuomarit seuraavat pakan tapahtumia ja blokkereiden toimintaa. Yksi tuomareista on päätuomari, joka mm. tekee lopullisen päätöksen pelaajan mahdollisesta ulosajosta.
Roller derbyn säännöt kokonaisuudessaan (englanniksi) löytyvät täältä.