Vuosi 2020: DRRD 10 vuotta – pandemiavuonna 2020

DRRD täyttää 10 vuotta vuonna 2020! Tämä artikkeli päättää DRRD:n historia -juttusarjan, jossa on käyty läpi seuran moninaisia vaiheita sen kymmenvuotisen historian aikana.

Kuten kaikki tietävät, vuosi 2020 alkoi Suomessa ihan tavalliseen tapaan. Roller derbyn mestaruussarjat pyörivät normaalisti, ja vielä helmikuun lopussa DRRD:n A- ja B-joukkueet pelasivat SM-sarjaa ja divaria Peltolan ammattiopistolla. Vain pari viikkoa myöhemmin koronaviruspandemia iski Suomeenkin täydellä voimalla, ja kaikki DRRD:n treenit peruttiin saman tien. Luistimille palattiin vasta kesäkuussa ja kontaktitreeneihin elokuun puolella. Marraskuussa treenit jäivät jälleen määrittelemättömän mittaiselle tauolle koronaviruksen toisen aallon vuoksi.

DRRD A vs. HRD B helmikuussa 2020. Kuva: Marko Niemelä.

Pandemiasta huolimatta DRRD ehti elokuussa 2020 saada mukaan toimintaansa kaksi uutta transfer-luistelijaa Hampurista! Alla toinen heistä, Randa Lena, kertoo kokemuksistaan seuraamme liittymisestä näinä hyvin erikoisina aikoina.

“Liityin DRRD:hen elokuussa vuonna 2020 – koronapandemian vuonna ja seuran 10-vuotisjuhlavuonna. Tulin Suomeen Saksasta keskeltä koronasulkua, ja olimme päässeet harjoittelemaan vain pari viikkoa ilman kontaktia kesän aikana. Oli iloinen yllätys, kun DRRD:ssä oli juuri palattu kontaktitreenaamiseen.

Oli ihanaa päästä pelaamaan kunnon derbyä taas. Treenien lisäksi pääsin pelaamaan seuran järjestämässä 10-vuotisjuhlapelissä Kupittaalla 12. syyskuuta. Joukkuekaverini kertoivat, että alun perin tarkoitus oli järjestää kansainvälinen turnaus, mutta se ei ymmärrettävästi ollut vallitsevassa koronatilanteessa mahdollista.

Seura halusi kuitenkin juhlistaa 10-vuotista taivaltaan jollain tavalla, joten pelasimme tuolloin seuran sisäisen ystävyysottelun. Saimme paikalle jopa yleisöä! Yleisöllä ei saanut olla kontaktia pelaajiin ja turvaväleistä huolehdittiin infektioriskin pienentämiseksi.

Vaikka kyseessä ei ollutkaan suunnitelmien mukainen iso turnaus, oli silti hienoa päästä pelaamaan yleisön edessä niin monien kuukausien hiljaiselon jälkeen. Pelaajista oli kyllä pulaa, hyvä kun saimme yhden kentällisen joukkuetta kohden kasaan. Hauskaa ja haastavaa oli!

Illalla jatkoimme juhlintaa pienen illanvieton merkeissä. Illanvietto pidettiin yksityisellä kerhohuoneella, ja se oli koronan takia rajattu vain seuran jäsenille. Porukka oli pieni, mutta ilta oli mahtava, ja pääsin tutustumaan muutamiin seuran jäseniin paremmin.

Valitettavasti kontaktitreenien iloja ei kauaa kestänyt. Seuran valmennustiimi teki lokakuussa viisaan päätöksen siirtyä takaisin kontaktittomiin treeneihin, kun koronapandemian toinen aalto vyöryi Eurooppaan ja Suomeen. Valmentajat yrittivät olla kekseliäitä ja tehdä treeneistä motivoivia ja hauskoja (pelattiin esim. jalkapalloa luistimilla). Syksyn kohokohta oli kuitenkin ehdottomasti Spooky Skate -tapahtuma, jossa sekä alkeiskurssilaiset että kokeneemmat pelaajat kokoontuivat yhteen Halloween-asuihin pukeutuneina. Ohjelmassa oli leikkimistä, vapaata luistelua ja tietysti herkkujen napostelua.

Spooky Skate Fridayn naamiaisasukisan ylivoimainen voittaja. Kuva: Marjo Lundén.

Monet jäsenet eivät halunneet ymmärrettävistä syistä tulla treeneihin, vaikka niissä ei enää kontaktia otettukaan. Niinpä kaikkiin tutustuminen kävi hankalaksi. Pääsin kuitenkin viettämään aikaa muutamien tyyppien kanssa Muumimaailmassa, kun kävimme haravoimassa lehtiä ja kantamassa lautoja kerätäksemme varoja seuralle. Vastaavaa varainkeruuta ei tehdä Saksassa, joten on ollut kiinnostavaa oppia, että DRRD:ssä tämä on tavallinen tapa haalia rahaa toiminnan pyörittämiseen. Varainkeruun avulla olen päässyt kurkistamaan parin eri paikan ja tapahtuman kulissien taakse, mikä ei olisi ollut mahdollista ilman tähän seuraan kuulumista.”

Kuten Randa Lena tekstissään mainitsi, DRRD täytti 10 vuotta vuonna 2020. Asiaa oli tarkoitus juhlistaa monin eri tavoin, mutta pandemia pakotti perumaan suurimman osan niistä suunnitelmista. Mutta miten olisi vaikka 11-vuotiskekkerit ensi syksynä?

DRRD:n juhlavuoden logo. Logon on suunnitellut Hanna-Leena “Kille” Partanen.

Kukaan ei tiedä, mitä vuosi 2021 tuo tullessaan, mutta sen olemme jo nähneet, että vuosi on alkanut pandemian ja monien rajoitustoimien keskellä. Vaikka monet ovat jo lopen uupuneita koko pandemiaan, me DRRD:ssä yritämme pitää lipun korkealla. DRRD on ollut olemassa 10 vuotta. Ja tiedättekö mitä? Tulee vielä aika, jolloin tämä vaihe oli todellakin vain vaihe – lyhyt vaihe historiassamme. Emme elä lopun aikoja, vaan vaihetta. Eikö se olekin lohduttava ajatus?