Hevosen vuosi – muutosten vuosi

 Hevosen vuosi – muutosten vuosi

Vuosi 2014 on ollut DRRG!:lle muutosten vuosi: vanhoja pelaajia on muuttanut pois Turusta, ja uusia tullut tilalle. Saimme uuden innokkaan penkkivalmentajan Rainboin siirtyessä tuomarin tehtävistä radan reunalle jammereiden (ja blokkereiden) avuksi. Pelkästään Suomi Cupin rostereissa on pelannut 28 eri pelaajaa vuoden aikana, kahden täyden rosterin verran. Vuosi alkoi drägeille kovalla matsilla heti tammikuun lopulla, kun Suomi Cupin avajaisturnauksessa yozenparvea löylyttivät pääkaupunkiseudun ninjakilpikonnat, Helsinki Roller Derbyn A-joukkue All Star Ninja Turtles. Ottelu päättyi ylivoimaisesti Helsingin voittoon, tosin hyvin odotetusti. Turun jammerit saivat huhkia hiki hatussa yrittäessään ohittaa Helsingin käsittämättömiä moukari-seiniä. Jokainen piste Turulle oli kovan työn takana.

Vuoden toisessa Suomi Cup -pelissä drägit kohtasivat Kouvolan betonilerssit (Rock n Rollers), mutta tällä kertaa Turun seinät oli valettu kovemmasta betonista. Voitokkaan pelin rosterissa pelasivat viimeistä kertaa kaksi lahjakasta blokkeria, DRRG!:n perustajajäsen Juicy Butther sekä Triptease, joiden tie kävi Turusta Malmöhön.

Toukokuussa yozenlauma kohtasi nemesiksensä, Tampere Roller Derbyn Varissuon jäähallin sulatetulla, joskin hyisellä maanalaisella kentällä. Ottelu pelattiin osana Suomi Cuppia, ja nimeksi valikoitui RuPaul’s Drag Race -ohjelmaa mukaillen TuRuPaul’s Dräg Race. Paikalla oli toisena juontajana Turun ainoan homobaarin Suxesin karaokekopista värvätty paikallinen drag queen Ratt Queen. Peli Tamperetta vastaan oli tiukka ja hermoja raastava, mutta lopulta Mansen mörssärit vetivät drägeistä pidemmän korren ja voiton kotiin. Jatkoilla vähän itkettiin, mutta tanssittiin myös aamuun asti.

TuRuPaul's Dräg Race

Heti viikon kuluttua Dräg Race -pelistä yozenet pakkasivat kamansa ja lensivät Osloon pelaamaan A Day of Derby -turnaukseen. Päivän kaksi ottelua – Oslo Roller Derbyä ja ranskalaista Brest Roller Girls -joukkuetta vastaan – olivat kuin balsamia haavoille viikon takaisen kirvelevän tappion jälkeen. Drägit näyttivät mistä yozen kakkii, ja veivät molemmissa peleissä pisteet kotiin, armoa antamatta. Tästä piti penkkivalmentaja Rainboi visusti huolen. Henkisen nyrkin ja mielentyyneyden kanavointia parhaimmillaan! Yo-zen!

Oslo

Oslo vs. DRRG

Kesäkuussa Varissuon maanalaisella radalla debytoi ensimmäisessä virallisessa pelissään DRRG!:n B-joukkue Åbo B-ajs. Paikalle oli kutsuttu Suomen neljän kovimman seuran B-joukkueet Tampereelta sekä Helsingistä, eli Tampere Howlin’ Rolls, Kinapori Fistfunkers Kalliosta, sekä Queen B’s HRD:stä. Turnauksen nimi oli derbyyn kuuluvan kielellä leikkimisen hengessä PROUD TO B OUT; kuten kaikki tietävät, ulkona on kiva olla, ja homo- sekä transfobia ovat totaalisen out. Åbo B-ajs hävisi niukasti pelin kuningatarmehiläisiä vastaan, mutta taistelu oli tiukka loppuun asti. Peli oli hieno avaus B-joukkueelle. Bajs e najs!

PROUD TO B OUT PROUD TO B OUT

edinbourgh 2.8.14Kesällä DRRG! sai pelikutsun Skotlantiin: Edinburghin Auld Reekie Roller Girlsien Cannon Belles, yksi Euroopan kovimmista B-joukkueista, haastoi drägit kaksintaistoon. Ottelu pelattiin osana Fringe-taidefestivaalin ohjelmistoa, ja kuvailipa eräs intomielinen toimittaja drägejä laatusanalla ”unforgiving”, sen verran aggressiivisesti yozenet vastustajiaan höykyttivät. Föri Fighters piti johtoaseman läpi pelin, mutta skotit pistivät ansiokkaasti hanttiin, eikä voitosta voinut olla varma kuin vasta loppumetreillä. Riemulla ei ollut rajaa, kun peli ratkesi lopulta drägien hyväksi. Peli oli myös uuden jammerin Mad Moxxin ensimmäinen A-joukkueen riveissä, ja Moxxi pelasikin debyyttinsä MVP-palkinnon arvoisesti.

Edinburgh oli alkusoittoa syksyn toiselle kovalle pelille, kun drägit kohtasivat Kallion sateenkaarisoturit Suomi Cupin kuudennessa turnauksessa. Pelin alku näytti lupaavalta Turulle, mutta Kallio oli järkkymätön ja vei voiton kotiin. Pistetulos oli kuitenkin Turulle parempi kuin missään aikaisemmassa Turun ja Kallion välisessä pelissä, joten drägit lähtivät ottelusta hymyt huulilla häviöstä huolimatta.

wftdaAlkusyksystä DRRG! hyväksyttiin kisällijäseneksi Women’s Flat Track Roller Derby Association -järjestöön. Suomessa on tällä hetkellä kaksi WFTDA:n täysjäsenjoukkuetta, jotka ovat Helsinki Roller Derby ja Kallio Rolling Rainbow. Täysjäseneksi pääsyä odotellessa drägit iloitsevat jo valmiiksi niistä pelimahdollisuuksista, joita tämä jäsenyys mahdollisesti mukanaan tuo. Palo päästä kokeilemaan siipiä isommille kentille on suuri.

Loppuvuodesta DRRG!:n A-joukkue Föri Fighters pelasi vielä yleisöltä suljetun pelin Wienin joukkuetta vastaan. Wieniläiset olivat Suomen pelikiertueellaan menettäneet haavereiden ja loukkaantumisten takia jo osan rosteristaan, joten osa Turun B-joukkuelaisista pelasi omiaan vastaan wieniläisten vahvistuksena. Peli oli Föreille voitokas, mutta wieniläiset taisivat silti ihastua turkulaisiin toden teolla. Pelissä debytoi jammerina huikea ACABella, jonka uhkarohkeat apex-hypyt saavat haukkomaan henkeä! Rosterissa oli ensimmäistä kertaa myös Porvoosta #KÄPSITURKUUN -hashtagilla drägeihin värvätty moukaritaklaaja CAPS BLOCK. POW!

Vienna vs. DRRG  Vienna vs. DRRG

Syyskuun lopussa muiden drägien edustaessa Turku Prideilla sateenkaarilippua liehutellen matkustivat Åbo B-ajsit Luleåån pelaamaan sikäläistä joukkuetta vastaan. Pride-puistossa makoilevat autuaat drägit saivat pelipäivityksiä tuoreeltaan älypuhelimiinsa: B-ajsit lähtivät peliin hieman takinliepeet lepattaen, joten Luleå ottikin heti niskalenkin alkumetreillä ja ns. sitoi takinliepeillä B-ajsit puolustuskyvyttömiksi. No, eipä hätää, B-ajsit siitä tormistuivat ja saivat takin napitettua kiinni ja etumatkaa kurottua, mutta lopulta Luleå osoittautui liian vikkeläksi ja vahvaksi enää päihittää. Osa drägeistä matkusti solidaarisuudesta Finlandsfärjan-lautalla edestakaisin Turku-Tukholma-välin toivottaen B-ajsit tervetulleiksi takaisin Aurajoen varrelle. Merellinen vastaanottokomitea oli varustautunut asiaankuuluvin asustein, kuten kipparilakein ja seiloripaidoin. Joukkuehenki, ahoy!

Luulea 20.9.14

Luleå

pride 20.9.14 laivalla vastassa bajseja 21.9.14

72-326 smcup bay city rollers 18.10.14Takki auki ei kannata yöhön (eikä peliin) lähteä, joten lokakuussa otettiin voimasanoiksi sitten #jokanappinapitetaan, ja niinhän ne napitettiinkin, visusti! Suomi Cup -karsintapeli Lahden Bay City Rollersia vastaan oli armotonta ja tarkkaa vastustajan eliminointia; kierros kierroksen ja jami jamin perään Turku kasvatti piste-eroaan. Peli oli ilo silmille saumattoman yhteispelin ansiosta. Voimaeläinenergioita kanavoiden turkulaiset lunastivat kirkkaasti paikkansa Suomi Cupin finaaleissa.

Suomi Cupin finaaliturnaus alkoi tuttuun tapaan niin kuin koko vuosikin: ottamalla dunkkuun Helsinki Roller Derbyltä. Turku latoi korttinsa pöytään, veteli välillä myös hihasta, mutta Helsingin kilpikonnat pelasivat yozenet pussiin. Piste-ero oli niukasti parempi Turulle kuin tammikuussa. Näiden titaanikilpikonnien kanssa on aina rankkaa ja opettavaista mitellä voimiaan!

Bout of Thornes HRD vs. DRRG

Sitten se peli, johon latautui odotuksia eniten koko vuonna: taistelu pronssista, vastassa vanha tuttu vastustaja Tampere Roller Derby. Turun taisteluyozenet pitivät heti alussa tiukan linjan ja ottivat liidejä ja pisteitä. Tampere kuitenkin kohotti panoksiaan toisella puoliajalla, ja aloitti kiivaan pisteajojahdin. Turun vimma voittaa oli kiihkeä, ja se näkyi rangaistuksina – tosin myös Tampereen pelaajat kuluttivat kiitettävästi jäähypenkkien pintaa. Pelin loppupuolella kolme Turun pelaajaa lensi lähes peräperää ulos rangaistusten tullessa täyteen. Tampere oli saanut taottua pisteitä siihen malliin, ettei edes Turun viimeinen power jam ja kaurismainen loikkijajammeri Bam Yaffa ehtineet enää pelastaa tilannetta: Tampere Roller Derby vei ansaitusti pronssimitalit kotiin. Pettymys oli toki kova, mutta häviön hetkellä oman rakkaan joukkueen yhteishenki toi lohtua.

Bout of Thornes - Pronssi peli

Mihin vuosi olisikaan parempi lopettaa kuin rakkauden peliin, Love Bouttiin, jonka järjesti Jyväskylä Roller Derby Åbo B-ajsille. Peli oli tasaväkinen, ja kuin parhaassa rakkauden painissa pisteitä ropisi puolin ja toisin, vastavuoroisesti. Lopulta kuitenkin B-ajsit pusersivat sen kuuluisan viimeisen pisaran, ja nappasivat voiton itselleen – vain kahden pisteen erolla. Kaksi, kuinka symbolinen luku!

Suuria tunteita ei ole puuttunut drägien vuodesta. On iloittu voitoista, itketty häviöistä, otettu opiksi, treenattu, treenattu ja treenattu. Ikävöity entisiä joukkuetovereita, toivotettu tervetulleeksi uusia koviksia rostereihin. Vuohen vuonna 2015 meno vain kovenee ja zen syvenee! #vuohtasarvista! #yhessä!

Ofskate 07.2014

Kuvat: DRRG instagram & Sami Maanpää

Teksti: Polaris