VUODET 2010-2011: Haastateltavana DRRD:n perustaja – “On aika hurjaa, miten laji on kehittynyt”

Juicy Butther (Laura Savolainen) vuonna 2013. Kuva: Marko Niemelä

DRRD täyttää 10 vuotta vuonna 2020! Tämä haastattelu on osa DRRD:n historia -juttusarjaa, jossa käydään läpi seuran moninaisia vaiheita sen kymmenvuotisen historian aikana.

Laura Savolainen – derbyssä tunnettu nimellä Juissi (Juicy Butther) – asui Malmössä niihin aikoihin, kun Crime City Rollers perustettiin. Muutettuaan takaisin Suomeen kesällä 2010 hän alkoi suunnitella roller derby -seuran perustamista kotikaupunkiinsa Turkuun. Juissi löysikin Facebookin kautta kaksi muuta turkulaista, Toxicin ja H8edgen,  jotka halusivat osallistua uuden seuran perustamiseen.

Kun Dirty River Roller Grrrls (nimi muutettiin vuonna 2017 nykyiseen muotoon) perustettiin, se oli neljäs roller derby -seura Suomessa helsinkiläisten Helsinki Roller Derbyn ja Kallio Rolling Rainbow’n ja tamperelaisen Tampere Roller Derbyn lisäksi. Ensimmäiseen kokoukseen osallistui 10–12 henkeä, ja puolen vuoden kuluttua ryhmä oli kasvanut noin 20 henkeen. Alussa treenit olivat aika kaoottisia.

–Eihän meidän touhussa ollut paljonkaan järkeä. Me leikittiin seuraa johtajaa, tehtiin puskutreenejä ja harjoiteltiin whippejä. Ei voitu tehdä mitään pelillisempää, koska treenisalit olivat liian pieniä, eikä kukaan tiennyt, mitä oltiin tekemässä.

Juissi kertoo, että Åbo Akademin liikunnanohjaaja auttoi uutta urheiluseuraa löytämään treenipaikkoja esimerkiksi kouluista.

Scrimmage eli harjoituspeli vuonna 2011. Kuva: Marko Niemelä

Uusi laji herätti paljon kiinnostusta mediassa. Paikallislehdet tekivät monta juttua DRRD:stä ja joukkue haluttiin myös mukaan televisio-ohjelmiin.

–Tuntui niin makealta, kun City-lehti teki meistä jutun, Juissi kertoo.

Hän muistelee myös nauraen, kuinka he pukeutuivat derbymäisesti ja pelleilivät haastatteluissa, mutta suuttuivat, kun heitä ei otettu tosissaan.

Kesti kaksi vuotta ennen kuin DRRD pelasi ensimmäisen boutin eli virallisen ottelun. Aluksi nimellä Suomi Cup pyörinyttä, nykyään SM-sarjana tunnettua kansallista mestaruussarjaa pelattiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012.

Juissi pelasi Suomen maajoukkueessa vuonna 2011. Kuva: Marko Niemelä

Mutta sitä ennen Juissi oli jo pelannut Suomen maajoukkueessa maailmanmestaruuskisoissa Kanadassa keväällä 2011. Se oli hänen ensimmäinen pelinsä.

Yksi virstanpylväs joukkueelle oli, kun Ilpoisten palloiluhallin treenirata saatiin maalattua vuonna 2013. Sitä ennen rata piti teipata lattiaan jokaisten treenien alussa. Kymmenessä vuodessa on tapahtunut huikea kehitys niin DRRD:ssä kuin lajissa yleisesti.

–On ollut tosi hauska olla mukana alusta lähtien, vaikka olikin työlästä perustaa uusi seura, vakiinnuttaa sen asema ja saada treenihalli käyttöön. Kesti niin kauan ennen kuin pääsimme pelaamaan ensimmäisen pelin.

Juissi kertoo myös vaikeuksista löytää riittävästi pelaajia.

–Rekrytoin pelaajia baarissa. Yritin saada kaikki tapaamani ihmiset mukaan.

Roller derby on tullut Juissin mielestä ammattimaisemmaksi sekä hyvässä että pahassa mielessä.

–Alussa ei ollut yhtään kilpailuhenkisyyttä. Oli kuin rampeilla skeitatessa, Juissi kertoo ensimmäisistä vuosista. –Toisaalta on hyvä, että voi kehittyä paremmin ja nopeammin, ja muutin itse takaisin Malmöön pelatakseni huippujoukkueessa.

Alussa ei ollut edes kunnollisia alkeiskursseja. Juissi kertoo, että DRRD:ssä oli alussa hyvin poliittinen henki ja feministiset arvot koettiin tärkeiksi.

–Nämä arvot olivat enemmän esillä Turussa kuin muissa derbyseuroissa. Olin tosi iloinen siitä, että meillä oli niin hyvä porukka alusta pitäen.

Nykyään joukkueet ovat Juissin mielestä enemmän samankaltaisia, ja niissä nostetaan esille aika samankaltaisia arvoja.

Neljä vuotta DRRD:n perustamisen jälkeen Juissi muutti takaisin Malmöön ja pelasi Crime City Rollersin A-joukkueessa, kun joukkue nousi rankingeissa sijalta 133 maailman kymmenen kärkeen asti. Mutta se on toinen tarina!